Pčelarsko društvo Varaždin

OPG Nada Vitez (Vitezove gorice)

Bave se proizvodnjom vina od kvalitetnih sorti grozđa. U posjedu obitelji je 5 ha vinograda s pratećim objektom u tradicionalnom stilu, vinski podrumom i prostor s 50 sjedećih mjesta za prihvat gostiju.

Galerije slika

Znate li...

 .... da je ukupna težina jaja koja matica snese u 24 sata (2.000 komada) teža od same matice ... da sve ovo i još mnogo drugih zanimljivosti možete saznati ako čitate naš časopis

 

Pčelarsko društvo Varaždin

Novosti

Tradicija varaždinskog pčelarstva 

Prijava roja

Članovi

Motrenje medenja

Povjerenici

Rezultati ocjenjivanja

Dokumenti 

Oglasi

Kontakti

PLAN RADA KLUBA ZIMA – PROLJEĆE 2017

  Poštovane pčelarke i pčelari!

Podsjećamo Vas da se od  četvrtka 7. srpnja 2016.g. redoviti mjesečni susreti (Klubovi) i druženja nas pčelara održavaju na novoj lokaciji pošto je došlo do preseljenje Društva u nove prostorije. Naš novi "dom" nalazi se u prostorijama nekadašnjeg centra "Tomislav Špoljar" u ulici Graberje 33, na 1 katu. U zimskom periodu redoviti mjesečni susreti (Klubovi) se održavaju svaki drugi četvrtak u mjesecu u 18h.

Radujemo se Vašem dolasku.PLAN RADA KLUBA ZIMA – PROLJEĆE  2017DATUM


TEMA


NOSITELJ TEME


05.01.2017.NOVOSTI IZ PD VARAŽDIN


Predsjednik


19.01.2017.

NOVOSTO IZ PD VARAŽDIN I HPS-A

Prijava u Ministarstvo poljoprivrede DA ili NE

Predsjednik


Vinko Pošta


02.02.2017.


NOVOSTI  IZ PD VARAŽDIN I HPS-A

Tretiranje oksalnom kiselinom


Predsjednik

Dr.vet. Glumac


16.02.2017.


NOVOSTI IZ PD VARAŽDIN I HPS-A

Patvorine meda i aktualnosti


Predsjednik

Dr. Dario Lasić


19.02.2017.SKUPŠTINA

 


02.03.2017.


NOVOSTI IZ PD VARAŽDIN I HPS

Prvi proljetni pregled pčelinjih zaj.Predsjednik

Nikola vujnovac


23.03.2017.


NOVOSTI IZ PD VARAŽDIN I HPS-A

Američka gnjiloča – stanje


Predsjednik

Dr.ve. Trstenjak


06.04.2017.


NOVOSTI IZ PD VARAŽDIN I HPS-A

Uzgoj matica za vlastite potrebe


Predsjednik

Korać Milislav


20.04.2017.


NOVOSTI IZ PD VARAŽDIN I HPS-A

Projekcija DVD film iz Bayer firme


Predsjednik

Danko
RAD KLUBA : listopad – travnja  od 18h                         

                     svibanj   – rujan    od 19h 
KLUB PČELARA 2016
Obavještavamo članove da će se od svibnja do kraja rujna redoviti klub pčelara održavati svaki prvi četvrtak u mjesecu s početkom u 19 h.
VAŽNA OBAVIJEST- AMERIČKA GNJILOĆA

 


Obavještavamo pčelare da se na području djelovanja PD Varaždin pojavila američka gnjiloća te je jedan dio terena u karanteni. Molimo sve pčelare da prije selidbe pčelinjih zajednica na bagremovu pašu na području djelovanja PD Varaždin obavezno kontaktiraju pašnog povjerenika g. Berića ( 095/ 551 0155) kako bi se izbjeglo daljnje širenje bolesti. Podsjećamo,  SVI pčelari su dužni tražiti odobrenje za seljenje pa makar selili pčele u „susjedno selo“, a pogotovo sad kada je na snazi karantena u pojedinim djelovima županije. Imajte na umu da je pčelar u prekršaju ako bez najave i odobrenja povjerenika doseli pčele na pašu, a u slučaju da s pčelinjim zajednicama uđe u područje karantene automatski je u karanteni i dobiva zabranu odvoza pčela s tog područja!

Isto tako apeliramo na sve pčelare da prekontroliraju svoje zajednice te ukoliko primijete bilo kakvu sumnju na ovu bolest da odmah obavjeste nadležnog veterinara tj. veterinarsku stanicu koja djeluje na tom području. 


DOPIS VETERINARSKOG INSPEKTORA 

OBAVIJEST O POJAVI ZARAZNE BOLESTI

Američka gnjiloća pčelinjeg legla - obavijest pčelarima o trenutnoj raširenosti bolesti na području PD Varaždin, praktičnim postupcima suzbijanja i sprečavanja bolesti

 

Nakon više telefonskih i direktnih upita pčelara o tome što se zapravo događa u vezi s američkom gnjiloćom pčela na području našeg zajedničkog PD Varaždin odlučio sam u interesu pčelara iznijeti neke osnovne podatke o raširenosti te bolesti na našem terenu,zakonskim okvirima te praktičnim postupcima koji se koriste kod otkrivanja, suzbijanja i sprečavanja širenja ove bolesti.

Na početku moram odmah napomenuti da je kontrola nad bolešću na određenom području moguća ali jedino uz dodatan trud svih zainteresiranih, a posebno pčelara, pčelarskog društva i veterinara. Pčelari moraju, konačno, kao prvi u lancu otkrivanja bolesti, početi sa prijavljivanjem sumnje na bolest, pčelarska društva educirati i obavještavati članstvo o prisutnosti i kretanju bolesti, a veterinari klinički prepoznati bolest i provesti mjere suzbijanja.

A sad nešto kratko o raširenosti bolesti.

Nakon niza godina u varaždinskoj županiji je u jesen 2015 nakon prijave sumnje na bolest od strane pčelara laboratorijski  potvrđen prvi slučaj bolesti u Donjoj Voći. Ove godine, u skladu sa Naredbom, u travnju je ponovno pregledan isti pčelinjak i ponovo je laboratorijski potvrđena gnjiloća. Nakon što se laboratorijski potvrdi bolest određuje se područje u krugu od 3 km od žarišta gdje se moraju klinički pregledati sve pčelinje zajednice i kod svake sumnjive se uzima uzorak saća i šalje na pretragu.Tu je potrebno naglasiti važnu ulogu pašnog povjerenika koji mora  locirati sve pčelinjake unutar zaraženog kruga. Zahvaljujući tim izvršenim obaveznim pregledima od travnja do kraja lipnja 2016 godine otkriveno je 11 žarišta bolesti sa 1 do 20 zaraženih košnica po pčelinjaku. Žarišta bolesti su otkrivena osim Donje  Voće u naseljima  Lipovnik, Slivarsko, Klenovnik, Žarovnica, Višnjica, Ivanec, Goranec (u nekima i na više pčelinjaka). Osobno sam sklon procjeni da se radi samo o „prvom poluvremenu“, a nastavak otkrivanja slijedi na jesen.      

Američka gnjiloća pčelinjeg legla je bolest koju uzrokuje bakterija koja u nepovoljnim uvjetima za svoj razvoj tvori spore koji su glavni problem kod suzbijanja bolesti. Te spore su vrlo otporne na vanjske utjecaje i u vosku, medu ili saću ostaju žive i do 50 godina. Bolest se suzbija po zakonu tj. obavezno se prijavljuje veterinarskoj službi koja izvrši klinički pregled pčelinjih zajednica i uzima uzorke od sumnjive zajednice.  Po laboratorijskoj potvrdi bolesti na teren izlazi veterinarski inspektor koji određuje mjere za suzbijanje bolesti. Ličinke pčela se zaraze sporama preko hrane,medom,a prije poklapanja legla. Nakon ugibanja ličinke propadaju raspadanjem pod poklopcem u sluzavu, rastezljivu masu smeđe boje koja se na kraju pretvara u tanku, isušenu, skoro nevidljivu krastu koja se prilijepi na dno ćelije. Isušivanjem uginule ličinke uvlači se i poklopac što je vidljivo na leglu kao pojedinačna udubljenja poklopaca. Takve uginule ličinke prepoznaju pčele i pokušaju ih odstraniti iz košnice  te  nastaju na zatvorenom leglu nepravilno nagrizeni poklopci iznad uginulih ličinki.  Ako tako promijenjenu ličinku pokušamo izvući sa šibicom rasteže se u tanku nit. Prvo obolijevaju jače zajednice koje odlaze u grabež, a kad se razbole i same postaju žrtve grabeža,odnosno izvor daljnjeg širenja bolesti. Spore se mogu unijeti i kod zamjene okvira po vrcanju, kontaminiranim priborom, varoom, a može ih prenijeti i voskov moljac.

Bolest je kronične naravi, sporo se razvija ali  zajednica sigurno slabi i nepovratno je gubimo. Ne postoji dozvoljeno liječenje niti je dopušteno tzv. preventivno tretiranje sa antibioticima. Med je siguran za ljudsku uporabu ali ne smije se koristiti za prihranu pčela.

Klinički znakovi su na oboljeloj zajednici vidljivi tek nekoliko tjedana po uginuću larve. Nakon što pčelar primijeti vidljive nepravilne rupice na pokrivenom leglu mora obavijestiti o sumnji na bolest veterinarsku službu koja će uzeti uzorak saća i poslati ga na laboratorijsku pretragu. Ako je nalaz pozitivan onda veterinarski inspektor nakon izlaska i utvrđivanja stanja na pčelinjaku izdaje rješenje kojim se naređuju mjere koje se, u skladu sa Naredbom i važećim Pravilnikom, moraju na zaraženom pčelinjaku poduzeti, a sastoje se od uništenja zaraženog saća, pčela i meda spaljivanjem i zakapanjem, zabrana prometa pčelama, medom i priborom, završne dezinfekcije…

Pravo na isplatu naknade (štete) za izvršene naređene mjere uništenja pčelinjih zajednica ima samo pčelar koji je prijavio sumnju na bolest veterinaru. Proces ne smije biti stariji od 2 mjeseca i njega određuje Laboratorij za bolesti pčela. Pčelar mora biti upisan u Evidenciji pčelara i pčelinjaka Hrvatskog pčelarskog saveza i mora imati svoj evidencijski broj.

Na kraju samo još nekoliko savjeta mojim dragim pčelarima:NE POKUŠAVAJTE liječiti američku gnjiloću antibioticima jer je njihova upotreba u pčelarstvu zabranjena a i bezuspješna jer se tako samo prikrivaju znakovi bolesti koja prestankom davanja lijeka izbije u još žešćem obliku. A i u medu će Vam ga kad-tad pronaći i tek onda počinje Vaša noćna mora.

Najbolje vrijeme za otkrivanje znakova bolesti je u jesen- pčela i legla je sve manje i na okvirima zaostaju djelomično otvorene ćelije sa rupicama koje su sad lakše vidljive. Zapamtite,i samo jedna nagrižena ćelija sa nepravilnim rubom može značiti da ste u nevoljama.

Nadam se da sam Vam bar malo približio priču o američkoj gnjiloći –na obostranu korist.

                                                                                                                           

                                                                              Josip Trstenjak,dr.vet.med

                                                         viši veterinarski inspektor   

                                                                        POKRENUTA SURADNJA SA POLJOCENTROM D.O.O.

Obavještavamo poštovano članstvo Pčelarskog društva Varaždin da je dana 10.7.2012. godine sa Poljocentrom d.o.o. iz Križevaca na lokacijama u Varaždinu, Sračincu, Ljubešćici i Ludbregu uspostavljena suradnja prilikom koje NAŠI ČLANOVI mogu ostvariti popust od 10% na: pčelarski program, boce, staklene posude, čepove i poklopce, plastično posuđe, bačve i kace, rukavice i zaštitna odjela, inox posude za med, pocinčano pletivo za podnice. 
Popust se odnosi na maloprodajne cijene. 
Navedeni popust se ne odnosi na artikle na akciji.
Članovi mogu kupovati navedeneartikle samo za osobne potrebe i nemogu vršiti preprodaju trećim osobama. 
Članovi također prije kupnje moraju naglastiti da su članovi P.D. Varaždina i predočiti člansku i osobnu iskaznicu.
U nadi da će stranke naći zajednički interes veselimo se obostranoj suradnji.

PD Varaždin