Pčelarsko društvo Varaždin

OPG Mirjana Flusek


Na posjedu od 5.300 m2  nalazi se 16 pčelinjih zajednica, te uzgaja autohtono cvijeće, ukrasno i medonosno bilje.

Galerije slika

Znate li...

 ... da za 1 kg meda kojeg prerade iz 3 kg nektara pčele trebaju posjetiti 7,500.000 cvjetica crvene djeteline ili 2,000.000 cvjetica bagrema

 

Tradicija varaždinskog pčelarstva

Pisani dokumenti dokazuju da je pčelarstvo u varaždinskom kraju bilo razvijeno još u 16. stoljeću, a 1770. godine Antun Gruber iz Varaždina bio je odlukom Kraljevskog vijeća imenovan prvim učiteljem pčelarstva u Hrvatskoj.

Pavao Wittmann iz Petrijanca na razmeđu 19. i 20. stoljeća izdavao je časopis "Napredni pčelar", a akademik dr. Ivo Tomašec iz Novog Marofa bio je osnivač Hrvatskog pčelarskog saveza i stručnjak za pčele svjetskog glasa.

Pčelarsko društvo Varaždin osnovano je još 18. veljače 1940. dakle pred više od 75 godina.

Danas cvjetove voćaka i drugih bilja posjećuju pčele iz oko 15 tisuća pčelinjih zajednica za koje se brine oko 400 pčelara na 460 pčelinjaka na području Varaždinske županije.

Kvaliteta za koju se zna

Pčelari Varaždinske županije uz pomoć svojih pčela proizvode visokokvalitetan med jer:

• imaju dugogodišnju tradiciju u kojoj su stekli neprocjenjivo znanje koje se prenosi iz generacije na generaciju iskusnih pčelara
• jos uvijek pčelare u izrazito čistom okolišu, jer srećom u široj okolici nema većih kemijskih zagađivaca.

Kvalitetu meda dokazuje sve veća potrošnja ali i činjenica da pčelari varaždinskog kraja već niz godina na mnogobrojnim regionalnim, nacionalnim i medunarodnim izložbama i ocjenjivanjima kvalitete meda bilježe izvanredne rezultate i osvajaju visoke nagrade - titule šampiona, zlatne medalje i druga priznanja.

SAMO JE MED KOJI SE KRISTALIZIRA - PRAVI MED!


Medovi varaždinskog kraja
 
Najzastupljeniji i najpoznatiji medovi Varaždinske županije su:•  bagrem
•  livada
•  cvjetni - voćni
•  kesten
•  mješani: livada, kesten, uljana repica